Logo BJB v ČR

Výkonný výbor se zabýval na svém setkání přípravou Rady zástupců sborů, která se uskuteční v sobotu 2. listopadu 2024 v Brně. Mezi hlavní témata patří rozhovor o společných misijních cílech a vzdělávání v rámci BJB.

Odbory a komise

Komise pro dokumenty se sejde v říjnu a připraví podněty pro rozhovor na RZS ohledně sborových řádů a především otázce usnášeníschopnosti shromáždění členů sboru.

Na setkání odboru mládeže byl zvolen bratr Pavel Mrázek na další tříleté období jako předseda tohoto odboru. 

Bratr Vladimír Zeman informoval o činnosti misijního odboru a své letní cestě do USA za účelem navázání kontaktů s partnerskými sbory. Na vedoucího misijního odboru se mohou obracet sbory, které mají zájem o spolupráci s americkými týmy na svých letních aktivitách. Pokračuje také příprava Inspirace 2025 (společného výjezdu za účelem misijní inspirace za baptisty v Estonsku a Lotyšsku). Program Cesta obnovy dále probíhá s ostravským sborem, do budoucna se zvažuje také kratší verze tohoto programu.

Odbor sester plánuje setkání manželek kazatelů, misijních pracovnic a také manželek misijních pracovníků, které se uskuteční v termínu 30. 4. - 2. 5. 2025 v Bratislavě.

Uskutečnilo se setkání B7 - předsedy, tajemníka a vedoucích všech odborů. Plánujeme setkání všech spolupracovníků odborů BJB o víkendu 8. - 9. listopadu v Litoměřicích. 

V rámci komise pro vzdělávání se připravuje nový cyklus vzdělávacího programu Timoteus s označením TIMOTEUS 2. Bude zaměřen jak na přípravu duchovních vedoucích, kteří slouží výkladem Písma (kazatelů, laických kazatelů, starších, vedoucích mládeže apod.), tak těch, jsou zapojeni do misie (misijní pracovníci, zakladatelé sborů). Bližší informace budou rozeslány na sbory a prezentovány na říjnové konferenci mládeže a listopadové Radě zástupců sborů. Bratr Pavel Coufal informoval o proběhlé Letní škole BJB, které se zúčastnilo 13 účastníků + jednotliví vyučující. Jsme vděčni litoměřickému sboru za poskytnuté zázemí.

VV dále hovořil o dalším vzdělávání na školní rok 2025/26, v jednání je kurz pro pracovníky s dětmi ve spolupráci s Dětskou misií a kurz pastorace ve spolupráci s ETS.

Tajemník informoval o žádosti zpěvníkové komise o doporučení nových písní pro vznikající zpěvník, sbory mohou poslat své podněty do konce roku 2024 na tento odkaz.

https://forms.gle/bLezUaYBncK4Mbtj6

Sbory a kazatelé

  • Bratr tajemník se zúčastnil instalace bratra Miloše Matyse v Liberci (22.9.), bratr předseda byl na instalaci bratra Jordana Hallera ve Zlíně (29.9.) a chystá se do Olomouce na instalaci bratra Davida Slámy (24.11.). Za všechny tyto bratry jsme vděční a modlíme se za jejich službu.
  • VV dále hovořil o sborech, které nemají kazatele a potřebují více pomoci a nebo se nachází ve specifických situacích (jako sbor v Děčíně).

Finance

  • Sbírka na podporu Ukrajiny - do RZS je možné žádat o spoluúčast na sborových projektech na podporu Ukrajiny. Finance, které nebudou využity na konkrétní projekty, budou zaslány do konce roku ukrajinské baptistické jednotě.
  • Sbírka na postižené povodněmi - k datu jednání VV byla k dispozici částka 570.000,- Kč a stále ještě přichází další prostředky. Okamžitě po povodních byly skrze sbory Šumperk a Vikýřovice zapůjčeny nově zakoupené i naše původní vysoušeče, rozjela se přímá pomoc postiženým rodinám skrze darovací smlouvy a spolupracující křesťanské organizace (KS Jeseník, AS Šumperk / Krnov). Děkujeme všem, kdo sbírku podpořili a v rámci svého volna a možností se zapojili do odstraňování přímých následků povodní. Celkové vyúčtování sbírky a poskytnuté pomoci očekáváme do konce listopadu.
  • VV souhlasil se záměrem mimořádné půjčky 10 mil. Kč pro sbor BJB Brno za účelem nákupu nemovitosti pro misijní službu v Brně-Bystrci, do termínu RZS bude probíhat písemné hlasování sborů.
  • VV schválil změny úvazků v rámci sboru BJB Vysoké Mýto, plnou dotaci pro sbor Olomouc - nového kazatele bratra Davida Slámu a poloviční dotaci na úvazek administrátora sboru BJB Děčín bratra Jarka Plevu.

Ostatní

  • V rámci příprav Konference BJB v roce 2025 byl vybrán vítězný výtvarný návrh. Téma konference “MISSION POSSIBLE / JSME POSLÁNI” bude představeno v rámci RZS v Brně.
  • Připravuje se kniha z historie BJB o perzekuci církve, pracovní setkání autorů se uskuteční 5. listopadu v Praze.
  • VV vzal na vědomí partnerství BJB s projektem HledamBoha.cz; sbory posílají údaje o svých kontaktních osobách pro tento projekt. 

Ekumena a EBF

  • Na sbory byla zaslána informace o akci “Církev spolu”, kterou ve spolupráci čtyř denominací (Apoštolská církev, Bratrská jednota baptistů, Církev bratrská a Církev Křesťanská společenství) pořádá Křesťanská misijní společnost. Konat se bude 1.5.2025 v Praze. Podrobnosti a přihlášky najdete na https://kmspraha.cz/cirkev-spolu.
  • 9. září se uskutečnilo setkání předsedy, místopředsedy a tajemníka VV s předsednictvem rady CB v kanceláři VV BJB, jsme vděční za přátelský a konstruktivní rozhovor o společném poslání a službě křesťanů v naší zemi.
  • Pavel Coufal podal informaci o návštěvě a službě na Československé baptistické konvenci v USA a Kanadě, které se zúčastnil s manželkou ve dnech 5.-7.7. v Meadville, Pennsylvánie, USA. 
  • Připravujeme návštěvu prezidentky Československé baptistické konvence sestry Ruby Mikulencak a dalších dvou hostů. Návštěvy sborů, které byly podpořeny z misijního fondu této konvence, se předběžně uskuteční v druhé polovině března 2025.
  • Bratr tajemník informoval o činnosti Ekumenické rady církví a aktuálních otázkách, které se v rámci ekumenické spolupráce řeší. Na listopadovém valném shromáždění, které bude mj. volit nového generálního sekretáře, zastoupí BJB bratři předseda, tajemník a doplní je sestra Iveta Procházková.
  • Bratr Pavel Coufal informoval o Koncilu Evropské baptistické federace v Budapešti. Spolupráce baptistů v rámci regionu EBF se rozvíjí v oblasti humanitární pomoci (AID program), podpory národních zakladatelů sborů Mission Partnership (nový vedoucí Cesar Sotomayor) aj. Na IBTS v Amsterdamu nastoupil nový ředitel Enoh Šeba z Chorvatska. Na koncilu zazněly také prosby o pomoc na Ukrajině, v Arménii a Libanonu. 20.-22.3.2025 se ve Varšavě uskuteční konference baptistických jednot střední a východní Evropy “Acts 1:8” (networky: vedoucí jednot, zakládání sborů, práce s mládeží, vzdělávání, sociální práce). Koncil EBF 2025 se uskuteční, dá-li Pán, v Ammánu, Jordánsko.

Další jednání VV se uskuteční 19/11/2024 a 28/1/2025

Zpět na hlavní stránku